Gluténmentes házi kenyér

Sokáig agyaltam, hogy bekeverjem-e a gasztronómiát a blog életébe. Azonban ez az én életem szerves része. Mióta glutén- és inzulin intoleranciát állapítottak meg nálam, halmozottan és ma már nagyon szigorúan is benne van a mindennapjaimba.

Szeretném megélni a 70-et, de ahhoz elengedhetetlen nálam ma már a szigorú diéta. A jót pedig, talán ezen a téren is érdemes megosztani. A blog fő profilja továbbra is a fordítások lesznek, de amikor eszembe jut majd és lesz 1-2 érdemes receptem, azokat itt is megörökítem majd 🙂

Szóval, több gm kenyérrel is próbálkoztam már, de a legtöbb nem volt nálam befutó. Vagy másnap kőkemény volt, vagy darabjaira esett, vagy az íze nem tetszett… A mostani verziót úgy toltam a sütőbe, hogy biztos voltam benne, kidobtam az alapanyagokat, mert tuti, vacak lesz. Nos, az eddigi legjobb kenyér sült ki 🙂

Puha, lehelet vékonyra vágva sem hullik szét, ízes, könnyű és keleszteni sem kell.

Előre: nincs dagasztó, sem kenyérsütő gépem. Csupán egy őzgerinc formát és sütőt használok. Szerintem felesleges ilyenekbe beruházni, ha csak nagyon alap szinten akarunk megmaradni a kenyér sütésben.

Hozzávalók:

2 csésze gluténmentes liszt (nálam Mester kenyér mix volt itthon) – kb. 25 dkg, de nem mértem le
2 ek. egyiptomi útifűmaghéj (rostok miatt)
1 tk. szódabikarbóna
1 tk. só
1 ek. alma ecet
1/4 csésze olivaolaj
1 ek méz (elhagyható. Vele, kicsit inkább kalácsos az íze)
1 kisebb alma lereszelve
5 tojás

Elkészítés:

A hozzávalókat keverjük össze. Egy ragacsos masszát fogunk kapni. Igyekezzünk minél jobban kikeverni belőle a csomókat, de nem kell tükörsimának lennie.

Az őzgerinc formát béleljük ki sütőpapírral. Majd a masszát kanalazzuk bele és oszlassuk el, amennyire hagyja magát, hisz ragacsos a massza 🙂

Sütőt melegítsük elő 180 fokra (alsó-felső sütés, nem légkeverés) és tegyük be a kenyeret.

Max. 40 perc kell neki, de ez sütő függő is. Inkább figyeljük. Ha kétszeresére nőtt, aranybarna a teteje és a bele szúrt kés, tű tisztán jön ki, akkor kész van.

Hagyjuk kihűlni és már lehet is fogyasztani. A képeken a nagy fehérség a szeleten az vaj, mielőtt valakinek fura lenne 🙂

Ami a képeket illeti, nem vagyok fotóművész, még 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s